Hva er god ledelse? Ulike lederstiler

May 15, 2025
hånd over sjakkbrikker på hvitt bord

Hvordan man oppfattes av de man leder, kalles lederstil. Hvilken lederstil en leder bruker er basert på flere ting, slik som f.eks. situasjonen man står overfor, lederens personlighet, rolle, erfaring, kunnskaper og ferdigheter. En mye brukt fremstilling av lederstiler er «Full range leadership model», som viser graden av lederstilens effektivitet og aktivitet. 


Full range leadership model (Bass og Avolio, 1994)

Hva går lederstilene i Full Range Leadership-modellen ut på?

  1. Laissez Faire

    Laissez Faire er en lederstil hvor lederen ikke tar initiativ til å lede, holder seg unna og lar «det skure og gå». Dette er en lite effektiv må å lede andre på, og man kaller det en «passiv-unnvikende ledelse». Denne lederstilen kan blant annet føre til lite initiativ, dårlig trivsel på arbeidsplassen, økt sykefravær og derigjennom økonomisk skadelig for bedriften. 

  2.  Ledelse ved unntak (passiv)

    Ledelse ved unntak (passiv) er en reaktiv måte å lede medarbeidere på, hvor lederen kun involverer seg dersom noe går galt. Lederen gjør ingenting så lenge alt fungerer. Gjerne regelstyrt og detaljfokusert, og dersom det gjøres feil, så fører det gjerne til straff eller korrigerende reaksjoner fra lederen. Denne lederstilen kan være skadelig for bedriften, da ansatte blir flinke til å skjule at det gjøre feil for å unngå straff. Lederstilen defineres som passiv-unnvikende ledelse.  

    Les mer om vårt onlinekurs i virituell ledelse her!

  3.   Ledelse ved unntak (aktiv)

    Ved ledelse ved unntak (aktiv), så ser også her lederen etter feil eller avvik, men her tar lederen en mer aktiv rolle. Han sørger for at medarbeiderne kan jobben de skal gjøre, og er opptatt av at ingen gjør feil. Lederen overvåker arbeidet og korrigerer når feil oppstår i arbeidet. Lederen har behov for gjensidig tillit fra medarbeiderne, slik at de selv sier ifra om det oppstår feil. Denne lederstilen betegnes som en type transaksjonsledelse.  

  1.  Betinget belønning

    Dette er en lederstil med fokus på målsetning, belønning og oppmerksomhet fra lederen. Dette fungerer som en transaksjon der den ansatte gir arbeidskraft tilbake i bytte for belønning, og kalles gjerne transaksjonsledelse. Lederen lærer opp medarbeideren, for deretter å stille krav og forventninger til produktivitet og resultater. Det er en aktiv måte å lede på med ris og ros, belønning og straff. «Betinget belønning bygger på grunnleggende styringsatferd, er en effektiv og aktiv lederstil som anvendes i stor grad». 

  2.  Transformasjonsledelse

    «Fremragende ledereffektivitet – Transformasjonsledelse - oppstår når lederen utvider og stimulerer sine ansattes interesser, når de skaper bevissthet om og aksept for gruppens konkrete og overordnede mål, og får de ansatte til å se utover sine egne interesser til beste for gruppen».   

    Den mest effektive og aktive lederstilen i «Full range leadership model» er transformasjonsledelse. Transformasjonsledelse er ansett til å bidra til økt produktivitet, den antas å ivareta medarbeidere på en god måte, den er egnet når man skal gjøre endringer, og ikke minst så har den meget bred støtte i forskningen. Transformasjonsledelse er basert på fire komponenter; Inspirerende motivasjon, Intellektuell stimulering, Individualisert oppmerksomhet og Idealisert innflytelse. 

    Ønsker du å vite mer ledertrening? Besøk vår side for bedriftsinternt ledertreningskurs!


    Litteratur:

     Arnulf, J.K. (2012) Hva er ledelse? Oslo, Universitetsforlaget.
    Martinsen, Ø.L. (2015) Perspektiver på ledelse. (4. utg.) Oslo, Gyldendal Akademisk.
    Bass, B.M. og Avolio, B.J. (1994) Introduction: Improving organizational effectiveness trough transformational leadership. Thousand Oaks, CA: Sage publications.
    Bass, B.M. og Avolio, B.J. (2018) MLQ Trainers guide, Training full range leadership, 2nd edition. Mind Garden.
    Glasø, L., Thompson, G. (2016) Transformasjonsledelse. Oslo, Gyldendal akademisk.
    Jacobsen,D.I. og Thorsvik. J. (2013) Hvordan organisasjoner fungerer. (4 utg.) Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke.
    Thompson, G.  og Li, J.Z. (2010) Leadership, In search of effective influence strategies. Gyldendal akademisk forlag. 
    Klev, R. og Levin, M. (2016) Forandring som praksis. Endringsledelse gjennom læring og utvikling. Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS.
    Hetland, H., & Sandal, G. M. (2003). Transformational leadership in Norway: Outcomes and personality correlates. European Journal of Work and Organizational Psychology, 12, 147–170.